Topp 8: Saker som en CFO bör göra för att maximera användningen av generativ AI

– SPonsrad artikel

I en värld där teknologiska framsteg ständigt omformar affärslandskapet, har generativ AI (Gen AI) börjat visa sin potential att omvälvande förändra hur företag opererar...

Skriven av
Sofia på redaktionen
den
19/3/2024
Kategori
Ekonomi

I en värld där teknologiska framsteg ständigt omformar affärslandskapet, har generativ AI (Gen AI) börjat visa sin potential att omvälvande förändra hur företag opererar. CFO:er spelar en avgörande roll i att identifiera och tilldela resurser till de mest värdeskapande projekten, oavsett om de är drivna av Gen AI eller ej. Här är de åtta centrala områden där CFO:er kan agera för att effektivt utnyttja Gen AI i deras organisationer.

1. Identifiera värdeskapande möjligheter

Den viktigaste uppgiften för CFO:er är att hitta de största möjligheterna för värdeskapande och säkerställa att de får de resurser som behövs. Gen AI kan vara revolutionerande, men det ändrar inte de grundläggande principerna för finans och ekonomi.

2. Maximera värdet genom prioritering

CFO:er bör rangordna företagets mest värdeskapande projekt, oavsett om de är relaterade till AI eller inte. Det är viktigt att inte låta högvärdesinitiativ förfalla bara för att ett annat projekt har "Gen AI" kopplat till sig.

3. Förstå Gen AI's potential och risker

Det är avgörande att CFO:er förstår både potentialen och riskerna med Gen AI, inklusive "hallucinationer" där AI kan generera felaktiga eller irrelevant resultat. Detta kräver en balanserad riskhantering och ett förståelse för hur Gen AI kan förstärka företagets strategi och operationer.

4. Involvera Gen AI i finansfunktionen

För finansfunktionen kan Gen AI bli en av de grundläggande verktygen. Det kan spara betydande tid och resurser, vilket är anledning nog att gå framåt och börja använda tekniken inom de närmaste åren.

5. Prova tekniken

CFO:er bör experimentera med tekniken för att förstå vad den kan göra och dess begränsningar. Det kan innebära att använda befintliga lösningar som ChatGPT för att utforska hur Gen AI kan tillämpas i specifika användningsfall inom finansfunktionen.

6. Fokusera på några nyckelanvändningsfall

I stället för att sprida resurserna för tunt, bör CFO:er välja ett fåtal användningsfall där Gen AI kan ha störst inverkan på deras funktion och fokusera på dessa.

7. Förbered data och processer

Gen AI kräver noggrant bearbetade och kuraterade datamängder. CFO:er måste se till att data är ordentligt förberedda för att dra full nytta av Gen AI:s kapaciteter.

8. Var en förändringsagent

CFO:er bör vara ledare för innovation, kontinuerligt lära sig om nya teknologier och säkerställa att deras organisationer är redo att anpassa sig och utnyttja dessa teknologier effektivt.

Genom att fokusera på dessa områden kan CFO:er spela en nyckelroll i att integrera Gen AI i sina organisationer på ett sätt som främjar innovation, effektivitet och värdeskapande. Det är dags för CFO:er att agera proaktivt, utnyttja de möjligheter som Gen AI erbjuder, och säkerställa att deras företag inte bara håller jämna steg med, utan leder i den teknologiska utvecklingen.

Referenser: "Gen AI: A guide for CFOs" av Ankur Agrawal, Ben Ellencweig, Rohit Sood och Michele Tam, McKinsey & Company, November 2023.

Bild genererad av DALL-E, OpenAI.

Taggar:
Sofia på redaktionen

Sofia är civilekonom med bred erfarenhet av att starta, driva och genomföra olika typer av projekt inom utvecklings- och förbättringsarbete inom bland annat agila arbetssätt och service design. Tillsammans med Frida är hon pågång med en ny podcast om AI för ledare och nyfikna.