Tomas Brytting om Etik, Korruption och Mänskliga Mekanismer

– SPonsrad artikel

Upptäck kopplingen mellan etik och korruption med professor Tomas Brytting. Utforska de mänskliga mekanismerna bakom oetiska handlingar och företagens väg till förändring.

Skriven av
Redaktionen
den
26/9/2023
Kategori
Hållbarhet

Tomas Brytting, professor i organisationsetik vid Marie Cederschiöld högskola och docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, belyser kopplingen mellan etik och korruption samt de mänskliga mekanismerna bakom korrupta handlingar.

Brytting definierar etik som läran om det goda och rätta, där det goda innefattar värden som välbefinnande, kärlek, lycka, frihet och trygghet. Han ser tydliga samband mellan etik och korruption, där etik främjar det gemensamma bästa medan korruption handlar om egoistiska intressen.

För företag finns vinster i att hantera etiska frågor, även om etik inte nödvändigtvis måste generera ekonomisk vinst. En stark etik stärker förtroendet för företagets varumärke, vilket är lönsamt.

Brytting diskuterar även de mänskliga mekanismerna bakom korruption, inklusive behov, tillfälle och rationalisering. För att bekämpa korruption är det nödvändigt att skapa en företagskultur som uppmuntrar öppna samtal och tydliggör vad som är sunt förnuft när det gäller etik.

Slutligen betonar Brytting att sunda förändringar i organisationer måste starta från toppen, och att ledningen måste agera konsekvent när oetiska handlingar avslöjas. Utmaningen ligger inte bara i att följa lagar och regler, utan i att förstå de komplexa beteendemönster och organisationskulturer som kan främja korruption.

Källa: Institutet mot mutor

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.