Svenska Företag Upplever Rekordhöga Konkurssiffror på 20 År

– SPonsrad artikel

Följ med oss när vi granskar den alarmerande ökningen av konkurser bland svenska företag enligt Creditsafes senaste statistik. Läs om de branscher som drabbas hårdast och de ekonomiska utmaningarna...

Skriven av
Redaktionen
den
2/10/2023
Kategori
Ekonomi

Stockholm, Sverige - Konkurserna bland svenska företag fortsätter att öka och noterar sin 14:e månad i rad med en ökning. Under september nådde konkurssiffran den högsta nivån på över 20 år, med en ökning på hela 38 procent under det tredje kvartalet.

Flera branscher kämpar hårt, inklusive sporthallar, detaljhandel och fastighetsbolag, som upplever de största ökningarna hittills i år. Även restaurangbranschen, byggsektorn och partihandel har sett konkurser öka med över 30 procent under årets första nio månader.

"Många branscher kämpar just nu. Konkurserna fortsätter att ligga på den högsta nivån på över två decennier, och lågkonjunkturen påverkar företag i nästan alla branscher. Detaljhandeln har särskilt drabbats med en ökning på över 50 procent under 2023, vilket medför enorma utmaningar", säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Under september gick 607 aktiebolag i konkurs, en ökning med 18 procent jämfört med samma period förra året. Årets september är den högsta noteringen sedan mätningarna började 1999. Totalt ökade antalet konkurser med 38 procent under det tredje kvartalet, och på årsbasis landar ökningen på 35 procent, vilket innebär att 5 613 aktiebolag drabbats.

Denna oroande trend återspeglas också i storstadsregionerna, där Skåne, Stockholm och Västra Götaland har sett ökningar på 34, 36 respektive 47 procent under januari till september. Uppsala noterade en dramatisk ökning på 180 procent under september, medan Södermanland hade en uppgång på 175 procent.

Samtidigt som konkurserna ökar, minskar nyföretagandet i hela landet. Under det tredje kvartalet minskade nyregistreringen av företag med 22 procent, och i september var den minskningen 20 procent.

Branscherna som ökat mest

Konkuser under september

Konkurser hittills i år (januari-september)

Konkurser per kvartal

Konkurser per månad och år

10 största konkurserna

Antalet konkurser per län

Antalet nystartade företag

För ytterligare information besök creditsafe.

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.