Skärpta kontroller av reseavdraget

– SPonsrad artikel

Skatteverket intensifierar sina insatser mot felaktiga och bedrägliga reseavdrag efter att ha upptäckt omfattande fusk som kostat staten 665 miljoner kronor under 2022 och 2023. En ny metodik...

Skriven av
Redaktionen
den
1/4/2024
Kategori
Ekonomi

Skatteverket intensifierar sina insatser mot felaktiga och bedrägliga reseavdrag efter att ha upptäckt omfattande fusk som kostat staten 665 miljoner kronor under 2022 och 2023. En ny metodik har introducerats vilket lett till att en betydande andel av de felaktiga avdragen nu avslöjas. Den här artikeln ger dig viktig information om de skärpta kontrollerna och hur du kan undvika att göra misstag med ditt reseavdrag.

Nya metoder avslöjar fuskare

Med en ny, automatiserad metod lyckas Skatteverket nu identifiera och åtgärda felaktiga reseavdrag mer effektivt än tidigare. Detta innebär att chansen att felaktiga avdrag upptäcks har ökat markant. Av alla som granskats med den nya metoden har fem av sex fall lett till avslag eller ändring av reseavdraget. Detta visar på en hög träffsäkerhet i myndighetens kontroller.

Använd Skatteverkets hjälptjänst

För att underlätta för skattebetalare att göra rätt har Skatteverket en hjälptjänst på sin webbplats. Där kan du enkelt beräkna om dina resor ger rätt till avdrag och se till att du uppfyller alla krav. Bland annat belyses vikten av att bilresor måste innebära en tidsvinst på minst två timmar per dag jämfört med kollektivtrafiken för att kvalificera för avdrag.

Viktigt att känna till
  • Skärpta kontroller: Var medveten om att Skatteverket har ökat sin övervakning och kontroll av reseavdrag.
  • Rätt till avdrag: Kom ihåg att rätten till avdrag för bilresor förutsätter en tidsvinst på minst två timmar per dag.
  • Bevisbörda: Det är upp till dig som skattebetalare att kunna bevisa rätten till ditt reseavdrag.
  • Spara underlag: För att styrka dina påståenden bör du spara alla relevanta kvitton och dokument som kan stödja ditt avdrag.

Anpassningar och förändringar

Från och med inkomståret 2023 har avdraget för bilresor till och från arbetet höjts med 6,50 kronor per mil. Det är dock viktigt att komma ihåg att avdraget endast gäller för den del av kostnaden som överstiger 11 000 kronor per år, och förutsättningarna kring minimiavstånd och tidsvinst kvarstår.

De skärpta kontrollerna av reseavdrag är ett viktigt steg för att motverka fusk och felaktigheter. Genom att följa de riktlinjer och använda de verktyg som Skatteverket tillhandahåller kan du enkelt säkerställa att ditt reseavdrag blir korrekt. Det är viktigare än någonsin att vara noggrann och korrekt i din deklaration för att undvika problem med Skatteverket.

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.