Scaleups i riskzonen: Dröjer med nyckelrekrytering av CFO

– SPonsrad artikel

I en dynamisk värld av innovation och expansion understryker Peter Larsson och Agneta Molinder, experter från Evolvefy, vikten av att tidigt integrera CFO-kompetens...

Skriven av
Redaktionen
den
9/2/2024
Kategori
Ekonomi

I en dynamisk värld av innovation och expansion understryker Peter Larsson och Agneta Molinder, experter från Evolvefy, vikten av att tidigt integrera CFO-kompetens i startups och scaleups. Trots stor entreprenörsanda och förmåga att forma visioner missar många bolag att anställa finansiella ledare i tid. Detta misstag kan kosta dem inte bara tillväxtpotential utan också deras långsiktiga överlevnad.

Många scaleups väntar för länge med att ta in CFO-kompetens. Vad kan ni berätta om det?

Peter Larsson: Ja, det är en vanlig miss vi ser. Entreprenörer är ofta så fokuserade på produktutveckling och marknadsetablering att de förbiser behovet av finansiell expertis. Det är först när finansieringsbehovet blir akut som bristen på en CFO blir uppenbar.

Agneta Molinder: Och det kan skapa stora problem, inte bara i vardagen men också när man står inför en kris. Att ha en CFO, även på deltid, kan göra en stor skillnad att navigera i dessa utmaningar.

Hur kan en interim CFO hjälpa en scaleup?

Peter Larsson: En interim CFO kan snabbt tillföra den specialistkompetens som behövs, vid rätt tidpunkt. Det kan vara allt från att säkerställa ordning och rapportering till att ha superkoll på kassaflödet. Och ofta räcker det med en deltidstjänst i början.

Och hur går Evolvefy tillväga för att identifiera rätt CFO-kompetens för ett bolag?

Agneta Molinder: Vi använder oss av en metodik som vi kallar "Tillväxtanalys". Genom att göra en genomlysning av företaget kan vi identifiera vilken typ och omfattning av finansiellt stöd som är mest lämpligt. Det ger oss en bra grund för att rekommendera antingen en interimslösning eller rekrytering av en permanent CFO.

Peter, på vilket sätt är strukturkapital en förutsättning för tillväxt?

Ett högt strukturkapital betyder att företaget har rätt processer och strukturer på plats, vilket inte bara underlättar daglig drift utan också förbereder för framtida utmaningar. Det är en kritisk faktor för att kunna skala upp 

Agneta, hur ser ni på riskhantering för scaleups?

Vår Tillväxtanalys hjälper oss att se hur väl förberett ett företag är för olika scenarier. Vi fokuserar på att minimera risker och kan också utarbeta skräddarsydda kontinuitetsplaner. Att kombinera finansiell kompetenssäkring med riskhantering är en unik del av det vi kan erbjuda. Vi hoppas att fler företag inser vikten av detta och agerar i tid för att säkra sin tillväxt och framtid.

Källa: Evolvefy

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.