Önskemål om Automation och Digitalisering toppar Lönebranschens Prioritetslista

– SPonsrad artikel

Lönehanteringsbranschen önskar mer automation och digitalisering. Utforska hur ekonomichefer omfamnar molntjänster för att effektivisera företagens ekonomi.

Skriven av
Redaktionen
den
26/9/2023
Kategori
Ekonomi

I en årlig rapport, "Koll på lön", från mjukvaruföretaget Visma, framgår det att ökad automation, förbättrade digitala kontrollfunktioner och förstklassig support är högt eftertraktade önskemål bland de som arbetar med lönehantering. Samtidigt är de flesta inom yrket nöjda med sina nuvarande lönesystem och yrkesval.

Det är uppmuntrande att arbeta med lön. En imponerande 96 procent av de tillfrågade är nöjda eller mycket nöjda med sitt yrkesval - en siffra som har hållit sig stadig över tiden. Vismas rapport "Koll på lön" visar att 88 procent även är nöjda med sina nuvarande lönesystem, vilket gäller både privat och offentlig sektor. När det kommer till att förbättra de nuvarande lönesystemen har 44 procent uttryckt önskan om ett mer användarvänligt system. Bättre kontrollfunktioner, ökat digitalt stöd och förbättrad support är också högt prioriterade önskemål. Enligt rapporten sker idag 25-50 procent av lönehanteringen i automatiserade processer.

– För mycket tid läggs på manuell problemlösning istället för att utveckla ens eget arbete eller företagets löneprocess. Inbyggd automation och kontrollfunktioner är utan tvekan avgörande för framtidens lönesystem," säger Sofia Gerstenfeld, VD på Visma Enterprise.

Allt fler övergår till molnet

Idag använder 57 procent ett molnbaserat lönesystem. En tydlig skillnad är att privat sektor har kommit längre i övergången till molnet än den offentliga sektorn. Endast drygt en tredjedel inom den offentliga sektorn använder molnbaserade system jämfört med 65 procent av privata företag.

– Övergången till molntjänster kommer att vara avgörande för den offentliga sektorns möjlighet att dra nytta av den senaste teknikutvecklingen, såsom AI och LLM (large language model). Vi ser redan idag att många kämpar med resursbrist inom IT-området, och SaaS-lösningar (Software as a Service) är en verklig möjliggörare för att frigöra tid för kärnuppdragen," säger Marie Ceder, VD på Visma PubliTech.

Stressen har minskat

En fråga som har följts över tid är stressnivån bland löneadministratörer. I årets rapport märks ett tydligt trendbrott; de som arbetar med lön upplever mindre stress. Förra året svarade 83 procent att de var mycket eller ganska stressade, medan årets siffra är 73 procent. Bland de som tidigare svarade att de ofta kände sig stressade har det skett en halvering, från 30 procent till 16 procent.

För att ta del av hela rapporten "Koll på lön 2023," klicka här.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Marie Ceder, VD Visma PubliTech, 010-141 33 41, marie.ceder@visma.com

Sofia Gerstenfeld, VD Visma Enterprise, 010-141 15 01, sofia.gerstenfeld@visma.com

Om VismaVisma är en framstående leverantör av affärskritisk molnbaserad programvara med en omsättning på 2,06 miljarder euro under 2022. Företaget har 14 500 anställda och betjänar 1,6 miljoner kunder i Europa och Latinamerika. Genom att förenkla och automatisera arbetsprocesser för företag och organisationer av alla storlekar möjliggör Visma ett effektivare och mer välmående samhälle. Besök oss på visma.se.

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.