Ökat jämställdhetsarbete krävs för ekonomisk balans i Sverige

– SPonsrad artikel

Länsförsäkringar har nyligen släppt sin rapport för 2024 om jämställdhetsindex, och resultaten visar på fortsatta ekonomiska klyftor mellan könen. Trots framsteg inom olika områden återstår mycket...

Skriven av
Redaktionen
den
4/3/2024
Kategori
Ekonomi

Länsförsäkringar har nyligen släppt sin rapport för 2024 om jämställdhetsindex, och resultaten visar på fortsatta ekonomiska klyftor mellan könen. Trots framsteg inom olika områden återstår mycket arbete för att uppnå ekonomisk jämställdhet i Sverige, både nationellt och regionalt. Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, pekar på flera faktorer som bidrar till denna ojämlikhet.

Rapporten avslöjar att kvinnor generellt har lägre förvärvs- och kapitalinkomster än män, arbetar oftare deltid, och tar ett större ansvar för barnomsorgen, vilket kan begränsa deras möjligheter till karriärutveckling och ekonomisk självständighet. Dessutom lider kvinnor av högre sjukfrånvaro än män. Westerberg betonar att dessa ojämlikheter skapar en negativ spiral där kvinnor drabbas av flera ekonomiska hinder samtidigt, vilket kan leda till sämre löneutveckling, karriärmöjligheter, hälsa och pensioner.

Enligt jämställdhetsindexet, som baseras på nio olika variabler, är det tydligt att ekonomisk jämställdhet är avlägsen i samtliga 290 av Sveriges kommuner. Dock finns det vissa kommuner som utmärker sig positivt. Överkalix i Norrbotten toppar listan som den mest jämställda kommunen följt av Sorsele och Härnösand. Å andra sidan placerar sig Smedjebacken i Dalarna längst ner på listan, med Degerfors och Boxholm strax ovanför.

För att närma sig det nationella jämställdhetsmålet, där kvinnor och män ska ha samma makt och inflytande över samhället och sina egna liv, krävs enligt Westerberg en betydande förändring. Han uppmanar till skarpare politiska åtgärder för att skapa förutsättningar för ekonomisk jämställdhet och betonar att kvinnor måste ges bättre möjligheter att forma sina liv på lika villkor som män.

Det är tydligt att jämställdhetsarbetet måste intensifieras på alla nivåer av samhället för att adressera de strukturella orsakerna till ekonomisk ojämlikhet. Genom att synliggöra och analysera dessa skillnader kan åtgärder utformas för att främja en mer jämställd ekonomi och därigenom ett mer rättvist och hållbart samhälle för alla.

Besök Länsförsäkringars pressrum här för mer information om rapporten och deras arbete för ekonomisk jämställdhet.

Bild: Länsförsäkringar

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.