Nordea utmärker sig globalt

– SPonsrad artikel

Nordea har fått internationellt erkännande för sina ansträngningar inom hållbart aktivt ägande, enligt den senaste rapporten från Voting Matters. Rapporten, framtagen av den ideella organisationen...

Skriven av
Redaktionen
den
14/3/2024
Kategori
Nyhet

Nordea har fått internationellt erkännande för sina ansträngningar inom hållbart aktivt ägande, enligt den senaste rapporten från Voting Matters. Rapporten, framtagen av den ideella organisationen ShareAction, lyfter fram hur kapitalförvaltare världen över använder sin rösträtt för att driva på positiva förändringar i företag gällande miljö- och samhällsfrågor. Nordeas engagemang har placerat dem på en imponerande åttonde plats bland världens 69 största kapitalförvaltare.

Framstående Insatser

Cecilia Fryklöf, chef för Active Ownership hos Nordea, uttrycker stolthet över bankens position som en av de tio främsta kapitalförvaltarna globalt och den främsta i Norden. Detta erkännande understryker Nordeas åtagande att agera som en ansvarsfull investerare, där kundernas förväntningar på hållbara investeringar uppfylls genom aktivt engagemang i de bolag de investerar i.

Miljöansvar och klimatinitiativ

Nordea betonar vikten av att företagen anpassar sig till Parisavtalets mål och deltar aktivt i initiativ som Net Zero Asset Managers och Climate Action 100+ för att främja en positiv klimatomställning. Genom att rösta på bolagsstämmor och delta i dialoger med företag, som det nyligen framgångsrika mötet med Coterra Energy i Texas, visar Nordea vägen för hur aktivt ägande kan bidra till verklig miljömässig förändring.

Socialt ansvar och mänskliga rättigheter

På den sociala fronten förväntar sig Nordea att de företag de investerar i följer internationella normer och principer. Genom att stödja aktieägarförslag som berör mänskliga rättigheter och arbetsrätt, såsom föreningsfrihet enligt ILO:s principer, stärker Nordea företagens långsiktiga verksamhetsförutsättningar och bidrar till en mer rättvis värld.

En kraft för positiv förändring

Nordeas strategi för ansvarsfulla investeringar innefattar mer än bara att rösta på bolagsstämmor. Genom nära dialoger med företag, som uppgår till cirka 1 000 samtal per år, adresserar Nordeas ESG-analytiker viktiga frågor som klimatförändringar, biologisk mångfald och god bolagsstyrning. Detta aktiva ägarskap är inte bara ett sätt att säkra värde för aktieägarna utan också att främja långsiktiga resultat och positiv samhällsförändring.

Nordeas engagemang och strategier speglar en omfattande förståelse för hur hållbart ägande inte bara gynnar den ekonomiska avkastningen utan också bidrar till en hållbar framtid för alla.

Bild hämtad från Pexels.

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.