För ett jämställt Sverige

– SPonsrad artikel

På Internationella kvinnodagen står vi och världen enade för att hylla kvinnors framsteg och bidrag till samhället. Denna dag ger även en möjlighet att reflektera över de utmaningar kvinnor...

Skriven av
Redaktionen
den
11/3/2024
Kategori
Ekonomi

På Internationella kvinnodagen står vi och världen enade för att hylla kvinnors framsteg och bidrag till samhället. Denna dag ger även en möjlighet att reflektera över de utmaningar kvinnor fortfarande står inför, särskilt i frågor om ekonomisk jämställdhet. Trots avsevärda framsteg i kampen för jämlikhet, avslöjar ny data att ekonomisk jämställdhet mellan kvinnor och män i Sverige fortfarande ligger långt borta, med prognoser som pekar mot ett sekel innan inkomstgapet sluts.

Avslöjande siffror

Ny forskning visar att män fortsätter att tjäna betydligt mer än kvinnor. Med en genomsnittlig nettoinkomstskillnad på 81 500 kronor årligen, motsvarande nästan 6 800 kronor mindre varje månad för kvinnor, blir den ekonomiska ojämställdheten tydlig. Detta gap förvärras ytterligare bland äldre, där män över 65 år tjänar i genomsnitt 99 200 kronor mer än kvinnor, vilket placerar Sverige som det nordiska land med störst skillnader i pension mellan könen.

En särskilt utsatt grupp är utrikesfödda kvinnor, som inte bara står inför större ekonomiska hinder utan också har sett den minsta inkomstökningen över tid. Denna diskrepans återspeglar inte bara ojämlikheter på arbetsmarknaden utan också ett system där kvinnor, särskilt äldre och utrikes födda, har sämre tillgång till ekonomiska resurser och möjligheter.

Ekonomisk oro

Undersökningar visar även att kvinnor känner större ekonomisk oro jämfört med män, oavsett inkomstnivå. En femtedel av kvinnorna anser att de saknar kunskap för att fatta välgrundade ekonomiska beslut, vilket understryker vikten av finansiell bildning som en väg mot ekonomisk självständighet och jämställdhet.

Samtidigt som kvinnor generellt får högre avkastning på sitt sparande än män, sparar de mindre summor och börjar spara senare i livet. Denna sparande klyfta, kombinerat med lägre löner och pensioner, förstärker den ekonomiska ojämlikheten mellan könen.

Utmaningar och framsteg

Det är uppenbart att Sverige, trots att vara ett av världens mest jämställda länder, fortfarande har mycket att arbeta med när det gäller ekonomisk jämställdhet. Kvinnors företagande och deltagande i ekonomin är avgörande för tillväxt, sysselsättning och konkurrenskraft. Regeringen och andra aktörer tar steg för att förbättra situationen genom att stimulera kvinnors entreprenörskap, öka tillgången till finansiering och förbättra möjligheterna för kvinnor att delta i offentliga upphandlingar.

För att åstadkomma verklig förändring behövs dock en samlad insats från både offentliga och privata sektorn, inklusive politiska åtgärder för att adressera löneskillnader, förbättra pensionssystemet för kvinnor och öka kvinnors ekonomiska kunskap och självständighet. Endast genom dessa insatser kan vi hoppas på att accelerera färden mot ekonomisk jämställdhet och säkerställa att nästa generation kvinnor kan njuta av fullständig ekonomisk frihet och jämlikhet.

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.