Money Mindset – vår uppfattning om pengar och hur det påverkar oss

– SPonsrad artikel

Money mindset, eller ekonomiskt tankesätt, är den uppsättning attityder, övertygelser och känslor som en individ har gentemot pengar och ekonomiska frågor...

Skriven av
Mia Ingelström
den
4/3/2024
Kategori
Ekonomi

Money mindset, eller ekonomiskt tankesätt, är den uppsättning attityder, övertygelser och känslor som en individ har gentemot pengar och ekonomiska frågor. Det påverkar hur vi tänker och agerar när det gäller pengar, vårt förhållningssätt till sparande, konsumtion, investeringar och ekonomiskt ansvar.

Det är viktigt att förstå att vårt money mindset inte bara påverkar vårt ekonomiska beteende utan också vårt allmänna välbefinnande och lycka. Här är några skäl till varför det påverkar oss så mycket:

  • Barndomsupplevelser: Vårt money mindset kan ofta formas av våra barndomsupplevelser och de värderingar som vi fick från våra föräldrar och vårt sociala nätverk. Om vi växte upp i en familj där pengar var knappt och det fanns mycket oro kring ekonomin kan det påverka vårt förhållningssätt till pengar som vuxna.
  • Subjektiv uppfattning av rikedom och lycka: Vår uppfattning om vad som gör oss rika och lyckliga kan påverkas av vårt money mindset. Om vi tror att pengar är nyckeln till lycka kan vi bli besatta av att tjäna mer och spendera mer, även om det inte nödvändigtvis leder till långsiktig lycka.
  • Rädsla och osäkerhet: Ett negativt money mindset kan leda till rädsla och osäkerhet kring ekonomiska frågor, vilket kan hindra oss från att ta kalkylerade risker eller göra långsiktiga investeringar som skulle kunna gynna oss i framtiden.
  • Självkänsla och självförtroende: Vårt förhållningssätt till pengar kan påverka vår självkänsla och självförtroende. Om vi har en negativ inställning till pengar kan det påverka vår känsla av självvärde och vår förmåga att lyckas ekonomiskt.
  • Relationer och kommunikation: Vårt money mindset kan också påverka våra relationer och vår kommunikation med andra människor, särskilt när det gäller ekonomiska frågor. Om vi har olika money mindset från våra partner, familjemedlemmar eller kollegor kan det leda till konflikter och missförstånd.

Ett begränsande synsätt kring pengar och brist på kontroll över din ekonomi kan verkligen sätta käppar i hjulet för ditt välbefinnande och din framtid. När du känner dig överväldigad av ekonomiska bekymmer kan det skapa en massa stress och ångest, vilket påverkar hur du mår och hur du ser på framtiden.

För det första kan det skapa en känsla av osäkerhet och rädsla för både nu och sen. Att inte ha koll på läget ekonomiskt och känna sig handfallen när det gäller att fatta pengarelaterade beslut kan hålla dig tillbaka och hindra dig från att planera för framtiden, som att spara till pensionen, våga skilja dig eller drömmen om att köpa hus.

Utöver den direkta påverkan på ditt humör och din mentala hälsa kan det negativa synsättet även få dig att tvivla på dig själv och dina förmågor. Om du konstant tänker att pengar är något som är svårt att få tag på eller att du inte förtjänar att vara ekonomiskt stabil, kan det hindra dig från att våga ta risker eller följa dina passioner.

Och låt oss inte glömma hur det kan påverka dina relationer! Pengar är ofta en källa till konflikt, och när du känner dig stressad och överväldigad av ekonomiska bekymmer kan det påverka dina relationer med andra.

För att undvika att hamna i det här ekorrhjulet är det viktigt att ta tag i sin ekonomi och att aktivt jobba med att ändra sitt synsätt kring pengar. Genom att lära dig mer om ekonomi, våga titta på dina siffror och jobba med att ändra dina tankemönster kan du verkligen öppna upp för möjligheten till ekonomisk stabilitet och välbefinnande. Så, sluta oroa dig och börja ta kontroll över din ekonomi idag!

Fotograf: Stefan Tell

Taggar:
Mia Ingelström

Mia Ingelström, känd som Sveriges första Ekonomi-PT, är civilekonomen som specialiserat sig på att hjälpa både företagare och privatpersoner att förbättra sin ekonomiska hälsa. Genom sin verksamhet Financial Fitness erbjuder hon praktiska verktyg och metoder för att hantera ekonomiska utmaningar. Med en kombination av expertis och pedagogiskt tilltal har hon blivit en uppskattad rådgivare och föreläsare inom området ekonomiskt välbefinnande.