Mia Ingelström: Ekonomi-PTn som förenklar ekonomiskt välbefinnande

– SPonsrad artikel

Mia Ingelström, känd som Sveriges första Ekonomi-PT, är en civilekonom som specialiserat sig på att hjälpa både företagare och privatpersoner att förbättra sin ekonomiska hälsa...

Skriven av
Sofia på redaktionen
den
30/1/2024
Kategori
Ekonomi

Mia Ingelström, känd som Sveriges första Ekonomi-PT, är en civilekonom som specialiserat sig på att hjälpa både företagare och privatpersoner att förbättra sin ekonomiska hälsa. Genom sin verksamhet Financial Fitness erbjuder hon praktiska verktyg och metoder för att hantera ekonomiska utmaningar. Med en kombination av expertis och pedagogiskt tilltal har hon blivit en uppskattad rådgivare och föreläsare inom området ekonomisk välbefinnande.

Mia, du kallar dig ekonomi-PT och driver ett ekonomigym. Vad betyder det?

Alla har en ekonomi att hantera och det finns otroligt många saker att ha koll på. Att veta vad som är viktigt att ta action på och hur man gör är ofta ganska svårt, men med mig som ekonomi-PT får du genvägarna. Vi sätter upp mål för var du vill nå och jobbar oss framåt steg för steg.

Vilken är den vanligaste orsaken till att man behöver hjälp? 

Ofta är det något som haltar, antingen att man vet vad som behöver göras men inte kommer igång, eller att man inte har kunskap om var man ska börja. Många har länge velat ta kontroll över sin ekonomi och känner att det är nu eller aldrig! Ibland har något inträffat, såsom dödsfall, skilsmässa eller liknande, som gör det nödvändigt att ta tag i ekonomin. Andra söker trygghet inför framtiden, till exempel genom att minska sin pensionsångest.

Hur allvarlig är den ekonomiska stressen i samhället idag och hur påverkar den oss?

Många lever med ekonomisk stress, men anledningen till stressen skiljer sig åt från person till person. För vissa räcker pengarna inte till, medan det för andra är själva ovissheten kring ekonomin som skapar stressen. Oavsett anledning så är stressen verklig för den som känner den, och följderna av stressen påverkar ofta hela livet. 

Du pratar om "Drömfällan", vad menar du med det?

Många har nog sett Lyxfällan och tänkt “sådär illa har jag det inte i alla fall”. Men få kan stoltsera med att de gjort upp en plan för sin framtid som de följer och vet leder till specifika mål. De lever istället hand ur mun och ekonomi ger varken utrymme att lämna ett arbete eller en relation om behovet skulle uppstå. Samtidigt drömmer många om att ha en ekonomi som gör det möjligt att förändra sin situation. 

Du har skrivit en bok som heter Ekonomi- PTns handbok för kvinnor, hur kommer det sig att du skrivit en bok speciellt riktad till kvinnor?

Kvinnor ligger långt efter männen i både inkomst och ägande vilket   i allra högsta grad påverkar kvinnors möjligheter att känna frihet i sina liv. Jag och Veronica Linarfve, min  medförfattare till boken, vill hjälpa till att sprida kunskap, motivera och inspirera till att våga ta ansvar och kontroll över sin ekonomi, för det är där självständigheten börjar!

Vem är det som söker sig till dig för hjälp, finns det någon speciell typ?

De som känner att nu är det dags att bryta gamla mönster och som vill ha oberoende hjälp i att göra rätt val för sin ekonomi. Ofta är det människor som är 40 år och uppåt som känner att de vill rätta till delar som har blivit fel, skapa nya vanor och spara mer pengar för framtiden. 

Om du bara får ge ett råd till någon som känner att de vill få bättre koll på sin ekonomi, vad skulle det vara?

Våga ta reda på hur din ekonomi ser ut! Utan kunskap om nuläget är det svårt att göra hållbara planer för framtiden.

Taggar:
Sofia på redaktionen

Sofia är civilekonom med bred erfarenhet av att starta, driva och genomföra olika typer av projekt inom utvecklings- och förbättringsarbete inom bland annat agila arbetssätt och service design. Tillsammans med Frida är hon pågång med en ny podcast om AI för ledare och nyfikna.