Löneutvecklingen bland några av Sveriges börs-VD:ar 

– SPonsrad artikel

Eftersom ledarskapsrollen ständigt utmanas och omvärderas, är det intressant att följa med i hur detta reflekteras i VD:ars ersättning inom de svenska techbolagen på börsen. En nyligen genomförd...

Skriven av
Redaktionen
den
8/4/2024
Kategori
Personal

Eftersom ledarskapsrollen ständigt utmanas och omvärderas, är det intressant att följa med i hur detta reflekteras i VD:ars ersättning inom de svenska techbolagen på börsen. En nyligen genomförd översikt, inspirerad av Breakits granskning, belyser löneutvecklingen för nio framträdande VD:ar inom detta segment. Denna artikel avser att ge en klar bild av den nuvarande ersättningsstrukturen och dess dynamik.

Boozt 

I toppen av listan återfinns Hermann Haraldsson, VD för Boozt, med en total ersättning som uppgick till 44 miljoner kronor under 2023, en markant ökning från 19 miljoner året innan. Denna siffra speglar inte bara grundlönen, som också såg en ökning från 9 till 10 miljoner kronor, utan inkluderar bonusar och eventuella aktieoptioner.

Kinnevik

Närmast efter följer Georgi Ganev från Kinnevik med en total ersättning på 22,7 miljoner kronor, vilket är en liten ökning från föregående års 22,4 miljoner. Denna stabilitet i ersättning kan ses som en indikation på företagets konsekventa prestation och Ganevs ledarskap.

Viaplay

Jørgen Madsen Lindemann, nyligen utnämnd VD för Viaplay, trädde in med en grundlön på 14 miljoner kronor från och med den 5 juni 2023, vilket direkt placerar honom bland de högst ersatta inom denna grupp.

Bambuser

Listan visar också på en bredd av löneutvecklingen, där exempelvis Maryam Ghahremani från Bambuser upplevde en minskning i total ersättning från 13,8 till 8,1 miljoner kronor, trots en ökning i grundlönen.

CDON & Flat

På den lägre delen av spektrumet hittar vi Fredrik Norberg från CDON och Hanna Wachtmeister från Flat, vars totala ersättningar för 2023 landade på 1,3 respektive 1,2 miljoner kronor.

För ekonomiansvariga erbjuder denna översikt inte bara en inblick i lönestrukturerna på högsta nivå utan också en tankeställare kring hur ersättningar sätts i relation till företagets prestation och individens bidrag. Det är tydligt att ersättningar för VD:ar inom svenska börsnoterade techbolag varierar kraftigt, vilket speglar både individuella prestationer och företagets ekonomiska hälsa.

Detta ger även en indikation på marknadens nuvarande värdering av ledarskapskompetens och framgång, vilket kan vara avgörande för CFO:er i deras strategiska planering och förhandlingsteknik inför framtida lönesamtal.

Bild tagen från pexels.

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.