Hur utmärker sig en framstående CFO?

– SPonsrad artikel

Hur möter CFO:er digital transformation och ekonomiska utmaningar för att driva företag framåt? Det kan du läsa mer om här!

Skriven av
Redaktionen
den
19/3/2024
Kategori
Tips

Med ekonomiska motgångar och digital transformation i fokus framträder rollen som Chief Financial Officer som kritisk för företags framgång. En genomförd undersökning av Gartner, med insikter från över 400 CFO:er och finansledare, belyser de utmaningar och prioriteringar som formar framtidens finansledning. Denna artikel utforskar de fem kritiska ledarskapsområden som världsklassiga CFO:er fokuserar på för att driva lönsam tillväxt och uppfylla VD:ns förväntningar på finansiell prestanda.

Strategiskt partnerskap och kapitalaktivism

Den mest effektiva CFO:n går bortom att stödja värdeskapande — de leder ansträngningen. Genom att engagera sig i företagsnivåproblem och personligen förespråka strategiska initiativ, visar de kritiskt värde. Ett område där CFO:er kan visa detta är genom att strategiskt samarbeta med verksamheten för att realisera potentiellt ekonomiskt värde genom kapitalresponsivitet.

Kapitalresponsivitet i en störande affärsmiljö kräver förmågan att snabbt omfördela kapital till nya högvärdiga användningsområden och lika snabbt dra tillbaka kapital från områden med lågt värde. Få företag uppnår konsekvent någon av dessa förmågor. De företag som gör det ser verkliga fördelar; "responsiva" företag tjänar i genomsnitt 2,5 procentenheter mer i ekonomiskt mervärde jämfört med icke-responsiva kollegor.

Topprioriteringar för en CFO

En CFO:s främsta prioriteringar är att driva lönsam tillväxt och leverera på VD:ns förväntningar på finansiell prestanda. I takt med att efterfrågan på att accelerera digitala initiativ ökar från styrelsen, måste CFO:er även vara redo att utarbeta en kurs för autonom finans.

De tre pelarna för CFO:s framgång

Framgångsrika CFO:er samarbetar strategiskt med verksamheten för att uppmuntra beteenden som driver lönsam tillväxt och värdeskapande genom kapitalresponsivitet. De optimerar också sina kommunikationsfärdigheter för att kunna utbilda styrelsen om stora frågor och introducera nya eller komplexa ämnen. Slutligen leder framgångsrika CFO:er transformationen genom att modellera de tankesätt, beteenden och kultur som driver fram autonom finans.

Vikten av kommunikationsfärdigheter

Kommunikationsfärdigheter är avgörande för CFO:er när de presenterar för styrelsen allt oftare. De kallas inte bara för att presentera data utan att leverera nyckelinformation om komplexa ämnen och projekt med hög prioritet. CFO:er måste också kunna samarbeta inom den större organisationen för att hålla sig förankrade i verksamheten. Slutligen måste CFO:er effektivt kommunicera med sina team för att leda den förändring som krävs för att bygga en framtidssäker finansorganisation.

Om Gartner 

Gartner som är ett företag värt $5,9 miljarder, arbetar med företag i nästan 90 länder och territorier. Med fler än 40 års erfarenhet av att tillhandahålla insikter och expertvägledning till företag världen över, är Gartners insikter ovärderliga för de som strävar efter framstående finansiell ledning.

Bild hämtad från Pexels.

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.