Handelsbanken utsedd till årets bank i Sverige 2023 av The Banker!

– SPonsrad artikel

Handelsbanken utsedd till "Årets bank i Sverige 2023" av The Banker. Enastående hållbarhetsfokus och stark affärsmodell stärker bankens position som ledande aktör inom svensk bankverksamhet.

Skriven av
Redaktionen
den
27/12/2023
Kategori
Ekonomi
Sveriges ledande bank

Financial Times-gruppens internationella tidskrift, The Banker, har utsett Handelsbanken till "Årets bank i Sverige 2023." Det prestigefyllda priset tilldelas av en oberoende jury som bedömer bankernas prestationer och strategiska initiativ. Handelsbanken har belönats för sin robusta lönsamhet och sina ambitiösa hållbarhetsmål, vilket sätter dem i spetsen för den svenska banksektorn.

Hållbarhetsfokus och tidigare mål

En av de mest framträdande faktorerna som bidrog till Handelsbankens seger var dess engagemang för hållbarhet. Medan många andra banker siktar på klimatneutralitet år 2050, har Handelsbanken antagit en mer ambitiös tidtabell och strävar efter att vara klimatneutrala redan år 2040. Banken har även fastställt sitt första delmål för att minska utsläpp av växthusgaser kopplat till sin fastighetsfinansiering.

Energikollen och gröna lån

Catharina Belfrage Sahlstrand, Chief Sustainability and Climate Officer på Handelsbanken, kommenterade priset och betonade bankens åtagande för hållbarhet. Hon noterade särskilt bankens stöd för Energikollen, en tjänst tillgänglig på deras digitala plattformar. Energikollen underlättar för bolånekunder att få råd om energibesparande åtgärder, finansierade genom gröna lån.

Handelsbankens affärsmodell

Handelsbankens starka närvaro på den svenska marknaden avspeglas också i antalet hållbarhetsansvariga - närmare 170 personer - som är tillgängliga på bankens över 200 lokala kontor runt om i landet. Carina Åkerström, VD och koncernchef för Handelsbanken, underströk bankens integrerade roll på den lokala marknaden och hur hållbarhet genomsyrar deras affärsmodell.

En rad utmärkelser

The Banker's utmärkelse som "Årets bank i Sverige 2023" är den senaste i en rad erkännanden som Handelsbanken har fått under året. I oktober rankades banken som den säkraste kommersiella banken i Europa av Global Finance. Dessutom innehar Handelsbanken den högsta kreditratingen bland alla privatägda banker och den högsta globala ratingen enligt de ledande kreditvärderingsinstituten Fitch, Moody's och S&P.

Handelsbanken i SKI/EPSI-rapporten

I september bekräftades Handelsbankens överlägsenhet när SKI/EPSI rapporterade toppresultat bland både privat- och företagskunder på bankens samtliga hemmamarknader, inklusive Sverige, Norge, Storbritannien och Nederländerna.

Med The Banker's senaste utmärkelse stärker Handelsbanken sin position som en ledande aktör inom svensk bankverksamhet och visar att deras framgång bygger på långsiktiga relationer, hållbarhetsengagemang och en stabil affärsmodell.

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.