Handelsbanken förutspår ekonomisk återhämtning 2025!

– SPonsrad artikel

Efter en period av ekonomiska utmaningar för Sverige förutspår Handelsbanken en ljusning i horisonten.

Skriven av
Redaktionen
den
29/1/2024
Kategori
Ekonomi

Efter en period av ekonomiska utmaningar för Sverige förutspår Handelsbanken en ljusning i horisonten. Enligt bankens chefsekonom Christina Nyman, väntas en återhämtning av den svenska ekonomin inledas under andra halvåret 2024, med en prognos om stärkt tillväxt från 2025 och framåt.

Nyman understryker att 2024 fortfarande kommer att vara ett utmanande år, men att läget börjar ljusna därpå. Hon framhäver en planerad budget för 2025 som innefattar ofinansierade reformer på omkring 70 miljarder kronor. Dessa reformer inkluderar ökade anslag till kommunsektorn, offentliga investeringar, och stöd till hushållen.

I Handelsbankens nya konjunkturprognos, framhävs att de senaste årens ekonomiska obalanser, inklusive hög inflation och stram penningpolitik, börjar avta. Denna utveckling möjliggör en mjukare landning för ekonomin, med förväntningar om en stabilare och mer förutsägbar tillväxt framöver.

Nyman betonar att ekonomin kommer att återhämta sig gradvis, med en tillväxt på 2,4 procent 2025 och 2,5 procent 2026. Denna förbättring förväntas drivs av en kombination av faktorer, inklusive en förbättrad global konjunktur, gradvis lägre räntor, ökad konsumtion, och en uppgång i export och företagsinvesteringar.

Ett viktigt fokus för Handelsbanken ligger på centralbankernas hantering av inflationsbekämpningen. Nyman framhåller att en gradvis sänkning av räntorna är avgörande för att undvika en ekonomisk hårdlandning och för att förhindra att inflationen åter tar fart. Hon förutspår att Riksbanken kommer att signalera möjliga räntesänkningar redan under andra halvåret 2024, med en första sänkning förväntad i juni samma år.

Handelsbankens prognos pekar även på att Sverige har ett unikt finanspolitiskt utrymme jämfört med andra europeiska länder. Med en relativt låg statsskuld, finns möjligheter för en mer expansiv finanspolitik. Nyman förutser att regeringen kommer att öka reformtakten under andra halvan av mandatperioden, med fokus på skattelättnader för hushållen, ökade anslag till kommunsektorn och höjda investeringar.

Utöver detta förväntas en ökning av försvarsanslagen till 2 procent av BNP, delvis motiverat av säkerhetshot och Sveriges NATO-medlemskap. Nyman påpekar att dessa försvarsanslag sannolikt kommer att kräva finansiering genom högre skatter eller utgiftsnedskärningar på sikt.

Slutligen, beträffande hushållens ekonomi, förväntas en förbättring från 2025. Trots att ränte- och levnadskostnaderna fortfarande är höga, indikerar en SIFO-undersökning att hushållens sparande förblir stabilt. Nyman förutspår att konsumtionen kommer att öka i linje med inkomsterna när räntorna sjunker och arbetsmarknaden förbättras.

Sammanfattningsvis ger Handelsbankens prognos en försiktigt optimistisk bild av den svenska ekonomin. Med förväntade förbättringar inom inflation, räntor, arbetsmarknad och finanspolitik, finns det skäl att tro på en ljusare ekonomisk framtid för Sverige från 2025 och framåt.

Taggar:
No items found.
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.