Hampus Sellmann om nedskrivningsprövningar: förbered årets nedskrivningstest.

– SPonsrad artikel

Nedskrivningstest är en central del av er redovisning, som syftar till att utvärdera om värdet av ett förvärv har minskat och om det behövs göras en justering av deras bokförda värde.

Skriven av
Hampus Sellmann
den
16/2/2024
Kategori
Ekonomi

Nedskrivningstest är en central del av er redovisning, som syftar till att utvärdera om värdet av ett förvärv har minskat och om det behövs göras en justering av deras bokförda värde. Grunden för värdering av företag för bokslut är att de ska värderas till anskaffningsvärdet, tills dess att det finns anledning att tro att värdet har minskat. Då gör man en nedskrivningsprövning. Om ditt bolag rapporterar enligt IFRS ska nedskrivningsprövning göras oavsett om bolaget taktar sämre eller bättre än väntat.

Har ni gjort förvärv eller har goodwill på balansräkningen? Då ska ni kontinuerligt göra nedskrivningstest, även kallat ”impaiment test”, av goodwill för att bedöma eventuella nedskrivningsbehov av goodwillposter som uppstått i samband med förvärvstillfället (IFRS 3). Om du har ”goodwill” eller ”aktier i dotterföretag” på din balansräkning kopplat till ett tidigare förvärv, och det förvärvade bolaget har presterat under förväntan som fanns vid förvärvstillfället, behöver koncernen göra en nedskrivningsprövning. Enligt BFNAR 2012:1 (K3) ska företag vid varje balansdag utvärdera potentiella indikationer på nedskrivningsbehov, inklusive påverkan på bolagets marknadsvärde och finansiell utveckling, förändringar i tekniska, ekonomiska eller juridiska faktorer samt betydande förändringar i marknadsräntor eller avkastningskrav.

Varför nedskrivningsprövningar är kritiska:

  1. Förebygg risker: Genom att genomföra regelbundna nedskrivningstester kan du upptäcka trender i och med potentiella nedgångar i värdet på era förvärvade bolag. Detta gör det möjligt för ditt företag att identifiera och hantera ekonomiska risker.
  2. Korrekt redovisning och transparens - Ett noggrant utfört nedskrivningstest säkerställer att förvärv redovisas till deras verkliga värde i företagets finansiella rapporter. Detta skapar en rättvis och transparent bild av företagets ekonomiska ställning och ökar förtroendet hos investerare, kreditgivare och andra intressenter.
  3. Optimal kapitalallokering: Genom att förstå det verkliga värdet på dina förvärv kan du fatta informerade beslut. Nedskrivningstester ger dig insikt i vilka tillgångar som ger bäst avkastning och vilka som kanske behöver ytterligare investeringar eller avyttringar för att maximera företagets lönsamhet.

Exempel:

När behövs ett nedskrivningstest?

Hur gör man en nedskrivningsprövning effektivt?

  • En effektiv nedskrivningsprövning gör man genom att göra en företagsvärdering där man kollar på bolagets framtida kassaflöden (DCF), och om data är tillgänglig även i jämförelse mot transaktionsmultiplar i företagets sektor. Detta presenteras sen till din revisor och beslut kring nedskrivning tas. Detta kan man göra på egen hand, anställda en expert eller använda sig av etablerade värderingsfirmor.
  • Vi på Leonh erbjuder skräddarsydda värderingsrapporter som ger en klar bild av ditt företags värde. Vår process involverar en grundlig analys av marknadsförhållanden och företagets ekonomiska utveckling. Genom att samarbeta med oss kan du fatta välgrundade beslut om nedskrivningar och din värderingsrapport delas enkelt med din revisor, som är ansvarig för ditt bokslut. Leonh står till ditt förfogande för att svara på eventuella frågor som revisorn kan ha och säkerställer en smidig och transparent process.

FAQ:

När ska nedskrivningsprövning göras?

Har du ”goodwill” eller ”aktier i dotterföretag” på din balansräkning kopplat till ett tidigare förvärv, och det förvärvade bolaget har presterat under förväntan som fanns vid förvärvstillfället, behöver koncernen göra en nedskrivningsprövning.

Hur skiljer sig kraven om jag har K2, K3 eller IFRS rapportering?

Enligt K2 och K3 behövs en nedskrivningsprövning enbart göras om bolaget taktar sämre än planen. Dvs genererar lägre kassaflöden än vad som antogs vid förvärvstillfället. Rapporterar du enligt IFRS behöver det göras minst en gång per år oavsett hur bolaget taktar

Hur gör man en nedskrivningsprövning?

Man gör en bolagsvärdering som man presenterar för sin revisor. Antingen gör man den i egen regi eller så anställer man en partner som hjälper till i processen.

Vad kostar en nedskrivningsprövning?

Leonh tar SEK 25,000kr för en värdering där du får en värderingsrapport att presentera för din revisor. En värderingsman från Leonh kommer då att kontakta dig för en introduktion av bolaget, dess historik, dess marknad och dess utsikter framåt. Därefter kommer värderingsmannen att analysera bolaget och återkomma med en rapport som ni går igenom tillsammans.

Taggar:
Hampus Sellmann

Hampus är vVD och medgrundare av den digitala investmentbanken Leonh som specialiserar sig på bolagsvärderingar och bolagstransaktioner. Hampus har gedigen erfarenhet av Investment Banking och investeringar från Access Partners och HDR Partners. Han har även grundlig operationell erfarenhet från flera år som CFO i bolag ägda av riskkapital.