Fyra AI-trender att ha koll på! 

– SPonsrad artikel

Artificiell intelligens spelar en allt större roll inom företagsfinans och ekonomi. Här är fem viktiga trender och insikter som CFOer bör vara medvetna om för att ligga steget före i denna snabbt föränderliga teknologiska miljö.

Skriven av
Redaktionen
den
22/7/2024
Kategori
IT & System

Artificiell intelligens spelar en allt större roll inom företagsfinans och ekonomi. Här är fyra viktiga trender och insikter som CFOer bör vara medvetna om för att ligga steget före i denna snabbt föränderliga teknologiska miljö.

1. Kinas ledarskap inom AI-användning

En nyligen genomförd undersökning från SAS visar att Kina leder världen i användningen av AI-verktyg. 83% av de kinesiska beslutsfattarna säger att deras organisationer använder AI, jämfört med 65% i USA och 40% i Norden. Trots detta innebär högre adoptionsgrad inte nödvändigtvis effektivare implementering eller bättre avkastning. USA ligger något före med 24% av organisationerna som helt har implementerat Generativ AI (GenAI) jämfört med Kinas 19%.

2. OpenAI Project Strawberry

OpenAI arbetar på ett nytt resonemangsverktyg kallat Project Strawberry, som tidigare var känt som Q. Enligt rapporter kan detta verktyg lösa komplexa vetenskapliga och matematiska problem som dagens kommersiellt tillgängliga modeller inte klarar av. Detta projekt kan ha mänskliga eller supermänskliga intelligenskapaciteter, vilket OpenAI demonstrerat för sina anställda.

3. Juridisk frustration med AI

Enligt Bain Research visar data att många juridiska avdelningar är frustrerade över AI-verktygens prestationer. Antalet advokater som uppger att GenAI mött eller överträffat förväntningarna har minskat med 18% på fem månader. Endast 53% säger att verktygen har mött eller överträffat deras förväntningar. Detta understryker att det inte räcker med att automatisera processer; det krävs också en förståelse för hur teknologin förändrar vad som görs och hur det görs.

4. Ledande företag inom AI-infrastruktur

IT Brand Pulse har publicerat en rapport som identifierar ledande varumärken inom AI-infrastruktur. Dell Technologies dominerar inom AI-servrar och primär lagring, medan NVIDIA leder inom nätverksswitchar och GPUs. Rapporten visar också på olika ledarskap inom marknads- och innovationskategorier, vilket ger insikter i vilka företag som driver utvecklingen framåt.

Vad innebär detta? 

För svenska ekonomichefer är det avgörande att hålla sig uppdaterade om dessa AI-trender. Genom att förstå och anpassa sig till dessa förändringar kan företag förbättra sina finansiella strategier och optimera sina processer. Att ligga steget före i AI-utvecklingen kan vara en nyckelfaktor för att uppnå långsiktig framgång och konkurrensfördelar.

Bild genererad av ChatGPT, OpenAI.

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.