Från tradition till innovation: Payaps väg mot förenklad lönehantering

– SPonsrad artikel

I en tid där effektivitet och användarvänlighet är avgörande, har Payap, grundat 2020, utvecklat ett molnbaserat lönesystem som förenklar processer för både anställda och administratörer...

Skriven av
Sofia på redaktionen
den
12/2/2024
Kategori
Ekonomi

I en tid där effektivitet och användarvänlighet är avgörande, har Payap, grundat 2020, utvecklat ett molnbaserat lönesystem som förenklar processer för både anställda och administratörer. Mikael Wirén, medgrundare och VD, med mångårig erfarenhet inom lönehantering, drevs av ambitionen att skapa en enklare lösning än de traditionella, ofta komplicerade systemen. Idag är Payap ett erkänt verktyg för företag och byråer, med kunder som JOE & THE JUICE och CDON. CFOsvepet har intervjuat Mikael Wirén för att få en djupare insikt i Payaps tillvägagångssätt och hur det möter de nuvarande och framtida behoven hos svenska företag.

Payap verkar inom en konkurrensutsatt bransch. Kan du beskriva de specifika innovationer eller strategier som särskiljer er från konkurrenterna på den svenska marknaden?

En skillnad är att vi har varit molnbaserat från start, vilket öppnar upp för många fördelar. Det möjliggör bland annat äkta API-integrationer med andra system, exempelvis HR-system, något många av våra kunder efterfrågar.

Vi har även automatiserat flera delar av lönehanteringen, som tidigare varit manuella, något som sparar företag mycket tid. Payap har också ett modernt gränssnitt där all lönedata visas i realtid, vilket gör det enkelt att hänga med i lönehanteringen.

Kan du berätta mer om hur ni använder teknologi som realtidsdata och automatisering för att förenkla och förbättra lönehanteringen?

I Payap innebär realtidsdata att datan uppdateras direkt. Så fort du lägger till en händelse, som exempelvis semester eller sjukfrånvaro, ser du hur kommande löneutbetalning påverkas. Ändrar du en månadslön två månader bakåt i tiden räknar systemet automatiskt ut skillnaden och reglerar efterföljande lön.

Hur har ni arbetat med användarupplevelsen i utvecklingen av ert molnbaserade lönesystem för att möta de specifika behoven hos svenska företag?

För medarbetarna blir det enklare att förstå sin lön när de kan se hur lönen och saldon förändras i realtid direkt i appen. Det minskar antalet frågor till löneadministratörer och ger användaren mer kontroll. Vi visar dessutom alla beräkningar öppet i systemet och det gör det lätt att följa och förstå varför beloppet ser ut som det gör.

Hur hanterar Payap integration med andra företagssystem och vilka är fördelarna för era kunder?

För företag som använder HR-system som exempelvis Hailey HR eller Humaans är det en stor fördel att använda Payap som lönesystem. Man väljer vilken information som ska synkroniseras och datan uppdateras i Payap automatiskt vid förändring. Det tar dessutom bara några sekunder att importera alla anställda så det är smidigt att komma igång. 

Andra värdefulla integrationer är kopplingar till Kivra och Skatteverket.

Hur arbetar ni med att samla in och implementera feedback från era kunder för att ständigt förbättra er tjänst?

Vi har en nära relation till alla våra kunder, så mycket av feedbacken kommer från samtal med dem. Vi jobbar med snabba och kontinuerliga systemuppdateringar - många av kundernas förfrågningar kan vi åtgärda samma vecka, ibland till och med samma dag! 

Hur ser prisbilden ut?

Vi tillhandahåller en SaaS-tjänst vilket innebär att du prenumererar på tjänsten och betalar per användare, månadsvis. Till skillnad från många av våra konkurrenter har vi ingen startkostnad och tar inte betalt för några konsulttimmar eller support.

Hur säkerställer ni att ert system uppfyller GDPR-kraven och andra säkerhetsstandarder?

Vårt lönesystem är byggt i enlighet med GDPR från grunden. Att säkra kundernas personuppgifter och integritet är något vi jobbar med löpande. Eftersom ett lönesystem primärt hanterar personuppgifter så behöver vi behandla dem. Dock fattar vi alltid ett aktivt beslut huruvida de bör visas i gränssnittet eller inte, för att nämna ett exempel. 

Vilka är de största utmaningarna ni ser på den svenska marknaden för lönesystem, och hur tacklar ni dessa?

Att komma som uppstickare i en bransch med stora etablerade aktörer är tufft. Utmaningen ligger i att potentiella kunder inte vet att det finns ett alternativ på marknaden. Trots detta börjar allt fler utmana sina befintliga system genom att ställa frågan: Finns det inte ett smartare sätt att lösa detta på? 

Hur ser ni på företagets skalbarhet och framtida expansionsplaner?

Först och främst vill vi skala upp i Sverige, men på lång sikt är målet att bli Skandinaviens ledande lönesystem. Systemet är byggt utifrån tanken att vi ska kunna gå in på andra marknader. 

Taggar:
Sofia på redaktionen

Sofia är civilekonom med bred erfarenhet av att starta, driva och genomföra olika typer av projekt inom utvecklings- och förbättringsarbete inom bland annat agila arbetssätt och service design. Tillsammans med Frida är hon pågång med en ny podcast om AI för ledare och nyfikna.