Från finansiell förvaltare till strategisk partner

– SPonsrad artikel

Från att enbart ha varit ansvariga för finansiell rapportering och regelefterlevnad har CFO-rollen, i den snabbt föränderliga och osäkra affärsvärld vi befinner oss i, nu blivit strategiska partners som aktivt driver tillväxt och hållbarhet inom organisationer...

Skriven av
Redaktionen
den
30/5/2024
Kategori
Tips

Från att enbart ha varit ansvariga för finansiell rapportering och regelefterlevnad har CFO-rollen, i den snabbt föränderliga och osäkra affärsvärld vi befinner oss i, nu blivit strategiska partners som aktivt driver tillväxt och hållbarhet inom organisationer. Denna omvandling kräver att CFOer utvecklar en stark resiliens, vilket innebär att anpassa sig till utmaningar, se möjligheter där andra ser hinder och fatta pragmatiska beslut för att uppnå resultat.

Omfamna förändring och driv innovation

I en affärsomgivning fylld av komplexitet och beroenden är det avgörande att CFOer inte bara accepterar förändringar utan också driver och skapar dem. Genom att omfamna transformation kan CFOer gå från att vara förvaltare av stabilitet till visionära arkitekter av förändring, vilket ger dem en chans att omdefiniera sin roll och skapa en bestående positiv inverkan på global skala.

Tre kritiska områden där CFOer kan tillämpa sin expertis är hållbarhet, digital transformation och en framtidsredo finansarbetskraft. En "changemaker CFO" förstår vikten av att balansera vinst, människor och planeten. Genom att integrera hållbara metoder och etiska beslut i finansiella strategier kan CFOer skapa långsiktigt värde och positiv påverkan på samhället och miljön.

Den nya EU-förordningen om hållbarhetsrapportering (CSRD) utökar rapporteringskraven för miljö-, sociala- och styrningsfrågor, vilket innebär att cirka 50 000 företag i EU kommer att behöva tillämpa de nya reglerna från 2024. CFOer har en unik förmåga att strategiskt driva meningsfull förändring inom hållbarhet genom att sätta mål, etablera relevanta mätvärden och implementera robusta rapporteringsstandarder.

Digital transformation omformar affärslandskapet, och CFOer måste anpassa sig för att bli innovationsallierade till VD. Genom att utnyttja teknologi och automatisering för att förbättra finansiell effektivitet kan CFOer använda data för proaktiva och insiktsfulla finansiella resultat. Samarbete med dataansvariga är kritiskt för att etablera en lämplig datahanteringsram och stödja beslutsfattandet genom ROI-bedömningar, prediktiv analys och handlingsbara insikter.

För att bygga en framtidsredo arbetsstyrka..

…måste varje anställd omfamna teknologi. De nya digitala finansfärdigheterna inkluderar teknologier som robotprocessautomatisering (RPA), AI, maskininlärning (ML) och blockchain. Att investera i den finansiella arbetskraften och utveckla dessa färdigheter är avgörande för att möta utmaningar som "The Great Resignation".

Företag finner att nyckeln till att attrahera och behålla talanger är att investera i dem. Genom att utveckla och finslipa våra färdigheter kan vi som finansiella ledare avsevärt påverka organisationens framgång och motståndskraft. CFOer har utvecklat resiliens genom att anpassa sig till ständiga förändringar. Genom att omfamna utmaningar och omvandla dem till möjligheter för tillväxt och innovation kan CFOer leda vägen mot en mer hållbar och framgångsrik framtid.

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.