Framtidens tillväxtutmaningar: Kompetens- och kapitalbrist i fokus för Midmarket-företagen 2024

– SPonsrad artikel

Midmarket-företag inför en allt mer komplex verklighet. En färsk undersökning från Grant Thornton visar att dessa företag kämpar med två huvudproblem: brist på relevant kompetens och svårigheter...

Skriven av
Sofia på redaktionen
den
23/1/2024
Kategori
Prognos

Midmarket-företag inför en allt mer komplex verklighet. En färsk undersökning från Grant Thornton visar att dessa företag kämpar med två huvudproblem: brist på relevant kompetens och svårigheter med att säkra finansiering. Dessa utmaningar riskerar att bromsa deras tillväxt och utveckling i en alltmer konkurrensutsatt global ekonomi. Hur kan dessa företag navigera genom dessa hinder och vad innebär det för framtiden?

Midmarket-företagen, ryggraden i många nationers ekonomier, står inför ett kritiskt vägskäl inför år 2024. Grant Thorntons undersökning, som inkluderade 1 000 svenska medelstora bolag, belyser de största hindren för deras tillväxt och utveckling. Resultaten är entydiga: en brist på rätt kompetens och utmaningar med kapitalanskaffning dominerar landskapet.

Över en tredjedel av beslutsfattarna (34%) anger att en brist på rätt kompetens är ett hinder. Denna kompetenskris är inte ny, men dess fortsatta närvaro understryker en brådskande fråga: Hur kan företagen attrahera och behålla talanger i en alltmer konkurrensutsatt arbetsmarknad? Dessutom, när företag växer, ökar behovet av en diversifierad och globalt orienterad arbetsstyrka, vilket ytterligare förstärker denna utmaning.

Kapitalanskaffning: En ständig utmaning

Kampen för kapital ökar allt mer. 36% av respondenterna pekar på kapitalbrist som ett primärt hinder. Denna svårighet speglas i den minskade tillgången till både bankkrediter och investerarkapital. Att finansiera tillväxt och investeringar har blivit en komplex uppgift, där företagen tvingas omvärdera sina tillväxtplaner för att överleva.

Fokus på finansiella nyckeltal

Intressant nog, trots dessa utmaningar, ligger fokus fortfarande starkt på traditionella finansiella nyckeltal. Över hälften av företagen mäter framgång genom lönsamhet, resultat och omsättning. Kundnöjdhet rankas också högt, men endast en liten del ser medarbetarnöjdhet som ett viktigt mått. Detta kan tyda på en brist i företagens strategier, särskilt givet kompetensbristens betydelse.

Hållbarhet och CSRD: Framtidens Nycklar

Trots en tveksam inställning till hållbarhetsomställning, betonar Grant Thornton vikten av att integrera ESG (Environmental, Social, and Governance) perspektiv i företagsstrategier. Med den kommande implementeringen av CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) i januari 2024, blir detta ännu mer avgörande. Företag behöver anamma en mer holistisk syn på värdeskapande som sträcker sig bortom traditionella finansiella mått.

En ny riktning krävs

Det står klart att midmarket-företag står inför betydande utmaningar när det gäller kompetensförsörjning och kapitalanskaffning. För att säkerställa en hållbar tillväxt och vara konkurrenskraftiga i en global ekonomi, måste dessa företag snabbt anpassa sig. Det innebär att hitta nya sätt att attrahera och behålla talanger, söka alternativa finansieringskällor och integrera hållbarhet i kärnan av deras verksamhetsmodeller. Framtiden för midmarket-företag kommer att kräva innovation, anpassningsförmåga och ett nytt sätt att tänka kring tillväxt och framgång.

Taggar:
Sofia på redaktionen

Sofia är civilekonom med bred erfarenhet av att starta, driva och genomföra olika typer av projekt inom utvecklings- och förbättringsarbete inom bland annat agila arbetssätt och service design. Tillsammans med Frida är hon pågång med en ny podcast om AI för ledare och nyfikna.