Fortnox i finansiell stormvind

– SPonsrad artikel

Financial Times artikel “The unstoppable rise of Fortnox: Swedish software group attracts short sellers” om Fortnox har minst sagt orsakat börstumult.

Skriven av
Redaktionen
den
1/4/2024
Kategori
Ekonomi

Den svenska SaaS-stjärnan Fortnox har de senaste åren sett en anmärkningsvärd uppgång i värdering, med en aktiekurs som femfaldigats under ledning av VD Tommy Eklund. Bolaget, som framför allt erbjuder molnbaserade bokföringstjänster, har imponerat på aktiemarknaden och kvalificerat sig som en av världens högst värderade mjukvarugrupper. Men en granskning från Financial Times har nu kastat en skugga över Fortnox och dess framtidsutsikter.

Fortnox aktie tumlar efter FT:s granskning

Kort därefter rapporterades det om en dramatisk vändning för Fortnox vars aktievärde rasade efter den kritiska artikel som Financial Times publicerade. Aktien, som låg på 80 kronor innan onsdagens börshandel, upplevde ett fall på 11 procent vid börsöppningen, motsvarande ett tapp på mer än 5 miljarder kronor i börsvärde. Denna nedgång markerar en av de mest turbulenta perioderna för bolaget på börsen.

Skepsis kring värdering och marknadsprognos

En central punkt i FT:s artikel rörde Fortnox ambitiösa marknadsprognoser. Med en ursprunglig riktning mot 800 000 småbolag i Sverige, har Fortnox under Eklunds ledarskap nästan fördubblat sin prognos till 1,5 miljoner företag. Denna siffra ifrågasätts starkt då den överstiger den officiella statistiken från Statistiska centralbyrån, som noterar 1,3 miljoner registrerade företag, inklusive enskilda firmor och statliga bolag.

En fråga om övervärdering

Ytterligare ett orosmoln över bolaget är dess höga börsvärdering, som ligger på 49 miljarder kronor. Denna siffra innebär att Fortnox är värderat till 23 gånger den prognostiserade försäljningen för 2024, vilket placerar dem bland de högst värderade företagen i världen på denna multipel, till och med högre än teknikjätten Nvidia. Denna extrema värdering har lett till ökad skepsis och förundran bland analytiker och investerare.

Komplex affärssegmentering väcker frågor

Fortnox affärsmodell och segmentering har också ställt till frågor. Med fem affärssegment som ibland säljer på varandras vägnar, framstår bolagets finansiella rapportering som komplex och svårtydd. "Det borde vara otroligt enkelt och jag kan inte förstå det. Det ser ut som en salig blandning. Vem betalar vem?", uttrycker Toby Clothier från Chameleon Global.

Framtiden för Fortnox

Den aktuella turbulensen runt Fortnox och dess värdering visar på de utmaningar som bolaget står inför. Med en granskning som ifrågasätter dess tillväxtstrategier, marknadsprognoser och finansiella rapportering, är det nu upp till ledningen att återställa marknadens förtroende. Framtiden för Fortnox blir ett viktigt mått på hur väl bolaget kan navigera i denna storm och fortsätta sin tillväxtresa på en hållbar och transparent grund.

Här kan du läsa artikeln från FT: The unstoppable rise of Fortnox: Swedish software group attracts short sellers

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.