Fem starka skäl att överväga att starta ett holdingbolag

– SPonsrad artikel

Optimera din ekonomiska trygghet med ett holdingbolag – Upptäck fem kraftfulla skäl att överväga denna företagsstruktur.

Skriven av
Redaktionen
den
26/9/2023
Kategori
Ekonomi

Holdingbolaget är en företagsstruktur som inte bara erbjuder möjligheten att äga aktier eller andelar i andra företag, utan det kan också vara ett strategiskt verktyg för att förbättra din ekonomiska trygghet i flera avseenden. Istället för att själva driva verksamhet fokuserar holdingbolaget på att äga och hantera dessa företag. Här är fem starka skäl till varför du bör överväga att starta ett holdingbolag, enligt PwC:s skatterådgivare, Ajdin Hadzic.

1. Skydda dina tidigare intjänade pengar:

Genom att föra över vinsterna från dina dotterbolag till holdingbolaget separerar du dessa pengar från de risker som kan uppstå om de fortsätter att vara placerade i det aktiva bolaget. Detta innebär att om något skulle hända med det aktiva bolaget, kommer dina tidigare intjänade pengar att vara skyddade.

2. Optimera kapitalskatt vid försäljning:

När du äger företag direkt som en fysisk person kan kapitalskatten vara betydande vid försäljning. Genom att istället äga aktierna i ett holdingbolag kan du, under vissa förutsättningar, göra försäljningen av dotterföretaget helt skattefri, vilket ökar din avkastning.

3. Resultatutjämning mellan koncernbolag:

Genom att ha ett holdingbolag som äger alla dina aktiebolag kan du enkelt överföra kapital mellan bolagen. Detta gör det möjligt att jämna ut resultat och minimera skattemässiga konsekvenser mellan företagen i din koncern.

4. Förenkla kapitaltillförsel mellan koncernbolag:

Holdingbolagsstrukturen möjliggör också för en smidig hantering av kapitaltillförsel mellan olika företag i din koncern. Det så kallade koncernundantaget ger dig flexibilitet att låna pengar mellan bolagen och allokera resurser på ett effektivt sätt.

5. Effektivisera pensionsplanering:

Överskott och potentiella vinstmedel från försäljning av dotterbolag kan ackumuleras inom holdingbolaget och användas för att förbättra din pensionsplanering. Den nuvarande skattelagstiftningen erbjuder flera alternativ för att över tid ta ut kapital från holdingbolaget för att stödja din pension.

Det är dock viktigt att komma ihåg att skatteplanering är en komplex fråga och att det finns vissa förbehåll och detaljer att ta hänsyn till. För att få en fullständig förståelse av hur ett holdingbolag kan gynna din ekonomi är det bäst att rådfråga en professionell skatterådgivare.

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.