EU:s AI-akt: En ny era för finanssektorn

– SPonsrad artikel

Med EU:s AI-akt står finanssektorn inför nya regleringar som syftar till att öka säkerheten och förtroendet för artificiell intelligens (AI) inom unionen..

Skriven av
Redaktionen
den
15/3/2024
Kategori
Ekonomi

EU:s AI-akt har antagits av parlamentet och introducerar en riskbaserad klassificering för AI-system. Med potentialen att radikalt förändra hur finansiella tjänster levereras och konsumeras, står finanssektorn inför utmaningen att anpassa sig till dessa nya regler. Men vad innebär detta i praktiken för finansinstitutioner, och vilka steg bör tas för att säkerställa efterlevnad?

Riskbaserad klassificering av AI-system

AI-akten klassificerar AI-system i olika risknivåer – från minimal risk till oacceptabel risk. System med hög risk, såsom AI-drivna kreditvärderingsplattformar, kommer att behöva uppfylla strängare krav. Denna reglering påverkar direkt hur finansinstitutioner använder AI för att utvärdera kreditvärdighet och risker, vilket potentiellt kan begränsa tillgången till finansiella resurser för enskilda individer.

Påverkan på finanssektorn

Finanssektorn måste anpassa sig till AI-aktens krav, särskilt gällande användningen av AI-system som klassificeras som högrisk. Detta inkluderar AI-system som används för kreditvärdering och riskbedömning inom försäkringsbranschen. Dessa system kommer nu att behöva uppfylla förhöjda krav, som vidare kommer att utvecklas av europeiska standardiseringsorgan och övervakas av nationella tillsynsmyndigheter.

Rekommendationer till finansinstitutioner

Finansinstitutioner uppmanas att kartlägga sin nuvarande användning av AI-system och utveckla interna AI-styrningsramverk för att säkerställa efterlevnad med AI-akten. Detta inkluderar att förbereda sig för att följa med de förväntade kraven genom att bedöma risker och säkerställa rättvisa, transparens och ansvarighet i användningen av AI.

Framtidsutsikter och övervakning

Med införandet av AI-akten förväntas finanssektorn bevittna en signifikant inverkan på hur AI-teknologier underbygger innovationer inom finansmarknadens struktur och verksamhet. Genom att utvärdera AI-system och vidta åtgärder för att uppfylla kraven, samt hålla sig uppdaterade om de senaste utvecklingarna, kan finansinstitutioner navigera i AI-akten och säkerställa en säker och etisk användning av AI i sina verksamheter.

I takt med att EU strävar efter att leda vägen för AI-reglering globalt, är det av yttersta vikt för finansinstitutioner att förstå och förbereda sig för dessa nya regler för att både främja säker och ansvarsfull AI-användning och behålla sin konkurrenskraft på marknaden.

Källor:

  • Deloitte Luxembourg .
  • European Insurance and Occupational Pensions Authority .
  • Dechert LLP​

Bild: Skapad av DALL-E, OpenAi

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.