En outnyttjad resurs 

– SPonsrad artikel

I och med att rollen som CFO utvecklas från en traditionell finansiell förvaltare till en mer strategisk affärspartner, blir det allt viktigare att använda datadrivna insikter för att fatta välgrundade beslut. En ofta underskattad källa till värdefull information är...

Skriven av
Redaktionen
den
15/9/2024
Kategori
Tips

I och med att rollen som CFO utvecklas från en traditionell finansiell förvaltare till en mer strategisk affärspartner, blir det allt viktigare att använda datadrivna insikter för att fatta välgrundade beslut. En ofta underskattad källa till värdefull information är betalningsdata. Denna data erbjuder inte bara insikter om kassaflöde och transaktionskostnader utan ger även möjligheter att optimera intäkter, minska kostnader och förbättra kundupplevelser.

Optimering av betalningsprocesser för kostnadsreduktion

Många globala företag står inför höga kostnader för betalningshantering, särskilt när verksamheten expanderar till nya marknader med olika betalningsalternativ som kreditkort, debetkort och lokala betalningsmetoder. Genom att noggrant analysera betalningsdata kan CFOer identifiera ineffektiva transaktionsrutiner och justera betalningsflöden för att minska avgifter. Till exempel kan smart routning av transaktioner till rätt betalningsprocessor i rätt region minska kostnaderna betydligt. Denna strategiska optimering kräver en djup förståelse av lokala betalningsdynamiker samt ett aktivt samarbete med leverantörer av betalningslösningar.

Öka intäkter genom förbättrad transaktionsauktorisation

Förutom kostnadsoptimering kan betalningsdata också användas för att öka intäkterna genom att minska antalet misslyckade transaktioner. I en tid där även små förbättringar i transaktionsauktorisation kan ge stora ekonomiska effekter, kan analys av betalningsdata hjälpa CFOer att identifiera och åtgärda orsakerna till misslyckade betalningar. Ofta beror dessa misslyckanden på faktorer som misstänkt bedrägeri eller tekniska problem hos betalningsprocessorn. Genom att övervaka dessa data kan företag snabbt anpassa sina betalningslösningar, exempelvis genom att införa smarta anti-bedrägerisystem eller genom att förbättra failover-mekanismer som automatiskt skickar transaktioner till en alternativ bank vid ett misslyckande.

Betalningsdata som strategiskt underlag för investeringar

Betalningsdata är inte bara en operativ resurs utan kan också användas som ett strategiskt verktyg. Insikter från betalningsflöden kan avslöja mönster i kundbeteende och ge indikationer på var verksamheten kan behöva göra förändringar. Till exempel kan det handla om att lokalisera prisstrukturer eller optimera betalningsalternativ för olika regioner för att öka konverteringsgraden. CFOer kan använda denna data för att stödja investeringsbeslut, såsom att utveckla nya teknologiska lösningar som förbättrar kundupplevelsen eller att förvärva lokala betalningsleverantörer som stärker närvaron på en specifik marknad.

Integration med affärsanalys

Många ekonomiansvariga står redan inför stora mängder data att analysera, vilket kan göra det svårt att lägga till ytterligare informationskällor. Men genom att integrera betalningsdata med andra interna dataströmmar, som försäljning, marknadsföring och kundsupport, kan CFOer få en mer komplett bild av verksamhetens prestationer. Genom att kombinera denna information med AI och maskininlärning kan betalningsdata ge djuplodande insikter i realtid som kan påverka allt från prisstrategier till personalplanering.

En outnyttjad resurs

För att möta de ökande kraven på strategiskt ledarskap bör CFOer se bortom traditionella finansiella källor och utnyttja kraften i betalningsdata. Genom att optimera betalningsflöden, förbättra transaktionsauktorisation och använda data som grund för strategiska beslut kan betalningsdata bli en värdefull komponent i företagets övergripande tillväxtstrategi. Det handlar inte bara om att reducera kostnader och öka intäkter – det handlar om att förvandla data till konkurrensfördelar i en alltmer digitaliserad affärsvärld.

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.