Ekonomichefers roll i att främja DEI på arbetsplatsen

– SPonsrad artikel

I dagens samhälle där mångfald, jämlikhet och inkludering (DEI) står inför utmaningar inom företagsvärlden, är det viktigare än någonsin att ekonomiansvariga tar en aktiv roll i att omforma dessa initiativ. Många företag har introducerat DEI-program för att skapa en...

Skriven av
Redaktionen
den
31/5/2024
Kategori
Lästips

I dagens samhälle där mångfald, jämlikhet och inkludering (DEI) står inför utmaningar inom företagsvärlden, är det viktigare än någonsin att ekonomiansvariga tar en aktiv roll i att omforma dessa initiativ. Många företag har introducerat DEI-program för att skapa en mer inkluderande arbetsplats, men ofta har dessa initiativ inte gett de önskade resultaten på grund av bristfällig implementering. 

För att säkerställa framgång krävs en strategisk omstart där ekonomiansvariga samarbetar med HR för att bygga upp hållbara och resultatbaserade DEI-strategier. Det första steget mot en effektiv DEI-strategi är att undvika kortsiktiga lösningar. Mångfaldsprogram kräver tid, utbildning och en ökad känslighet bland anställda. Ekonomiansvariga kan stödja detta genom att använda forskning som visar att mångfald förbättrar rekrytering, kvarhållande och arbetstillfredsställelse. Att skapa en inkluderande arbetsmiljö minskar personalomsättningen med 50% och ökar nöjdheten bland anställda med 31%. Genom att hålla företaget ansvarigt för dessa resultat kan ekonomiansvariga säkerställa att mångfaldsinitiativ ger verkliga affärsfördelar.

"Vilket specifikt problem kommer detta initiativ att hjälpa till att lösa inom vår organisation?"

En grundlig självutvärdering är avgörande för att identifiera företagets primära affärsutmaningar och bestämma hur mångfald kan adressera dessa. Ekonomiansvariga måste arbeta nära HR-teamet för att utveckla de verktyg som behövs och sedan jämföra resultaten med andra företag i branschen. Denna process innebär att identifiera områden för potentiell tillväxt, marknadsexpansion, förbättrad personalomsättning och ökad produktinnovation. Innan ett DEI-initiativ implementeras bör ekonomiansvariga fråga sig, "Vilket specifikt problem kommer detta initiativ att hjälpa till att lösa inom vår organisation?"

Mer diversifierade företag tenderar att vara mer innovativa. En studie från Boston Consulting Group visade att sådana företag genererar 38% mer av sina intäkter från innovativa produkter och tjänster än företag under medianen. Liknande resultat ses i elit- och hyperkonkurrensutsatta industrier. På riskkapitalbolag är personalens homogenitet negativt korrelerad med investeringsavkastning, enligt Harvard Business Review. Vid dessa firmor, där endast 8% av investerarna är kvinnor, 2% är latinamerikaner och färre än 1% med mörk hudfärg, reduceras framgången för investeringar med en delad etnicitet med 26% till 32%.

Det sista steget

…är att integrera mångfaldslösningar stegvis medan underliggande affärsproblem adresseras. DEI bör inte ses som fristående insatser utan som integrerade komponenter av bredare strategiska mål. Precis som ekonomiansvariga noggrant övervakar införandet av artificiell intelligens, förändringar i förmånsstrukturer eller uppkvalificering av hela arbetsstyrkan, kräver integreringen av mångfald en genomtänkt planering och genomförande. En systematisk metod med djärva steg är det bästa sättet att lansera ett mångfaldsprogram i företag, enligt en studie av konsultfirman McKinsey & Co.

Taggar:
Redaktionen

CFOsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder djupgående finansiell analys och rådgivning för affärsframgång, med skräddarsydda lösningar för varje företags unika behov.