Effektivare prognoser: Planacys metod för framtidens CFO

– SPonsrad artikel

Planacy, ett Stockholmsbaserat företag grundat 2015, leder vägen inom datadriven budgetering och prognostisering...

Skriven av
Sofia på redaktionen
den
11/3/2024
Kategori
Ekonomi

Planacy, ett Stockholmsbaserat företag grundat 2015, leder vägen inom datadriven budgetering och prognostisering. Genom en innovativ plattform strävar de efter att förbättra de finansiella planeringsprocesserna för företag och verksamheter i norra Europa. CFOsvepet har intervjuat VD Jimmy Stenqvist Evegård för att djupdyka i företagets kärna och dess vision för framtiden.

Vilka är de grundläggande principerna bakom Planacy? På vilket sätt strävar ni efter att förändra synsättet på finansiell planering?

Den finansiella budgeten och prognosen har för de allra flesta setts lite som ett nödvändigt ont som man behöver göra för att ledningen och styrelsen kräver det. Genom att göra arbetet mer intuitivt, datadrivet och transparent gör vi det enklare för verksamheten att bidra med input och insikter för att den finansiella prognosen – och därmed den finansiella styrningen – ska bli bättre. 

I en värld full av ekonomisk osäkerhet, hur viktigt är det för företag att ha en robust finansiell planering? Vilken roll spelar detta för framgång?

Det makroekonomiska läget med högre volatilitet som varit sedan pandemin ställer allt högre krav på en ständigt uppdaterad och inte minst trovärdig finansiell prognos. Företag måste kunna anpassa sig och snabbt ställa om när omvärlden förändras. Avsaknaden av en robust finansiell planering, som enkelt och med få parametrar kan uppdateras, betyder att verksamheten styrs utifrån felaktiga antaganden. Ett modernt systemstöd som Planacy gör det möjligt att genom kvalitetssäkrad data och kraftfull logik för datadrivna processer arbeta mer frekvent och parameterstyrt med den finansiella prognostiseringen. Det blir enklare att arbeta med olika scenarion och därmed säkerställa att verksamheten är förberedd för olika utfall, vilket är en viktig nyckelfaktor för framgång. 

Vilka är de vanligaste utmaningarna CFOs och business controllers står inför idag och hur har dessa utmaningar utvecklats över tid?

En av de vanligaste utmaningarna är att snabbt kunna konsolidera data från olika datakällor för att skapa ekonomiska rapporter, samt att kunna nyttja samma data för att producera kvalitativa finansiella prognoser, snabbt och effektivt.

Idag arbetar många företag betydligt mer aktivt och kontinuerligt med sin finansiella prognos än vad man gjort tidigare. Det ställer inte bara höga krav på de systemstöd företagen använder, utan även på CFO:s och Business Controllers som måste etablera en genomtänkt och drivarbaserad process som verksamheten enkelt kan involveras i. Detta för att prognosen ska bli så tillförlitlig och gynnsam som möjligt. Ytterligare en utmaning för dessa yrkesroller är att lyckas skapa både engagemang och ägandeskap för de finansiella prognoserna och målsättningarna i verksamheten, vilket blir betydligt enklare om man arbetar i ett modernt systemstöd jämfört med exempelvis kalkylark.

Vad skiljer Planacys lösningar från mängden? Vilka specifika egenskaper gör era verktyg särskilt effektiva för att hantera finansiella utmaningar?

Det korta svaret om vad som skiljer Planacy från mängden är vårt hundraprocentiga fokus på att förenkla och effektivisera arbetet med datadriven finansiell planering. Att vi gör arbetet effektivare för controllers och CFO’s som administrerar och äger processen samtidigt som arbetet för verksamheten som ska bidra med input blir enklare och mer intuitivt. Planacy gör som sagt den finansiella prognosen mer transparent och skapar en ökad tydlighet gällande vad som driver intäkter, kostnader, resultat och därmed kassaflöden – något som underlättar styrningen, särskilt i mer utmanande tider som nu. Dessutom erbjuder Planacy oslagbar time-to-value. Tack vare vår unika arkitektur och vår långa erfarenhet av finansiell planering kan vi leverera en skräddarsydd lösning väldigt snabbt.

Varje företag är unikt. Hur anpassar ni era tjänster för att uppfylla de individuella behoven hos varje kund?

Med närmare 200 medelstora till stora företag som kunder har vi förfinat våra drivarbaserade moduler över en lång tid, och tack vare plattformens unika konfigurerbarhet är det möjligt att med små medel helt anpassa mallar och processer efter kundens verksamhet, oavsett bransch.

Finns det något särskilt tillfälle där Planacys lösningar haft en markant positiv inverkan på en kunds verksamhet som du skulle vilja dela med dig av?

Det finns många enskilda tillfällen, men den vanligaste är att vi bidrar till att financefunktionen hos våra kunder kan minimera tiden de lägger på repetitiva och administrativa arbetsmoment och istället lägga mer tid på scenarioplanering, att säkerställa kvaliteten på prognoserna och att skapa bättre beslutsunderlag för ledning och styrelse. Vi får ofta höra att en av de största fördelarna med Planacy är säkerheten som plattformen ger i siffrorna – att de kan lita på sina prognoser. Ett citat från en kund som verkligen stannat hos mig är att Planacy omvandlat deras budgetprocess till “ett rent nöje”. Sådant är såklart otroligt kul att höra, då har vi lyckats.

Vilka trender ser du formar framtiden för finansiell planering och hur förbereder sig Planacy för dessa förändringar?

Den tydligaste trenden senaste åren är att man arbetar med betydligt längre prognoshorisonter än tidigare, att man blickar förbi kalenderårets slut och dessutom uppdaterar prognosen oftare med fler scenarion. Det i sin tur har drivit ett ökat behov av automation av såväl datafångst som automation genom prediktiva prognosförslag baserat på historisk data. Detta är vår kärna och något vi alltid strävar efter att hjälpa våra kunder med. Vi har ett oerhört begåvat och passionerat team som ständigt arbetar med att optimera plattformen för att förbereda den för framtidens tekniska och finansiella utmaningar.

Hur arbetar Planacy med hållbarhet och socialt ansvar inom er affärsmodell?

Genom bättre och mer kvalitativa prognoser skapas en ökad tydlighet för alla involverade i verksamheten. En tydlighet som bidrar till bättre beslutsunderlag och ökad möjlighet att optimera verksamheten, var och hur man investerar sina resurser. 

Vilka råd skulle du ge till den kommande generationen av CFOs och business controllers för att framgångsrikt navigera i finansiell planering?

Det är tydligt att de controllers och CFO:er som ligger i framkant idag är de som vågar utnyttja nya innovativa lösningar för att automatisera och optimera den finansiella styrningen. Som grupp har controllers och CFO:er en ofantligt hög kompetens, som historiskt tyvärr, har använts till administrativa och repetitiva arbetsmoment i alldeles för hög utsträckning. Idag kan de använda sin tid och sin kompetens till att stödja verksamheten betydligt mer än tidigare i både det operativa och det strategiska arbetet - förutsatt att de vågar investera i nya systemlösningar. 

Taggar:
Sofia på redaktionen

Sofia är civilekonom med bred erfarenhet av att starta, driva och genomföra olika typer av projekt inom utvecklings- och förbättringsarbete inom bland annat agila arbetssätt och service design. Tillsammans med Frida är hon pågång med en ny podcast om AI för ledare och nyfikna.