Därför behöver du kunna leda ditt team på distans

– SPonsrad artikel

Förmågan att leda ett team på distans har blivit en nödvändighet för den chef som vill ha ett starkt och effektivt team, oavsett bransch eller storlek på företaget.‍ Den teknologiska utvecklingen, attitydförändringar och pandemin har gjort att distansarbete...

Skriven av
Daniel Eisenberg
den
29/5/2024
Kategori
Tips

Förmågan att leda ett team på distans har blivit en nödvändighet för den chef som vill ha ett starkt och effektivt team, oavsett bransch eller storlek på företaget.

Den teknologiska utvecklingen, attitydförändringar och pandemin har gjort att distansarbete – även över landsgränser – ökat explosionsartat. Enligt en rapport från myndigheten Tillväxtanalys kan nära hälften av alla jobb i storstadsregioner utföras på distans. Nordiska ministerrådet pekar ut Sverige och Norden som de områden som har störst potential för att arbeta på remote, mycket högre än resten av Europa.

Och HR-plattformar för globala team som Deel gör det enkelt att hantera en global arbetsstyrka, både på plats och remote.

Tillsammans håller detta snabbt på att göra chefer och ledare som behärskar de nya arbetssätten till framtidens vinnare, och detsamma kan sägas om företagen som de arbetar på. Samtidigt saknar många organisationer både struktur och strategi för hur ledarskapet ska anpassas och utvecklas till hybrid- och distansarbete.

Det finns mycket att vinna på ett effektivt ledarskap på distans. Här är de främsta anledningarna till varför det är så viktigt.

Ökad produktivitet och kostnadseffektivitet

Studier av distansarbete har visat att det kan öka produktiviteten samtidigt som kvaliteten bibehålls. Genom att leda ett team på distans kan du optimera resursanvändningen, och samtidigt minska behovet eller kostnaderna för kontorsutrymme. Här är det avgörande att använda rätt strategier och verktyg för att engagera och motivera medarbetarna.

Konkurrensfördelar på en global marknad

Globala anställningar på distans är oöverträffat när det gäller att snabbt skala upp en verksamhet internationellt. Detta kan vara avgörande för att säkra kapital för investeringar, attrahera rätt talang och hinna före konkurrenterna när nya möjligheter öppnar sig. Då gäller det förstås att ha ett ledarskap på plats som kan hantera distansanställda effektivt.

Attrahera och behålla talang

Möjligheten att arbeta på distans är en attraktiv förmån för många anställda. Enligt Ratio – Näringslivets forskningsinstitut skulle 4 av 10 tacka nej till ett jobberbjudande där distansarbete inte är möjligt. Genom att vara skicklig på att leda ett distansteam kan du attrahera toppkompetens till ditt finansteam och behålla dina bästa medarbetare. Det visar också att företaget är modernt och anpassningsbart, vilket kan vara avgörande för att locka nya talanger i en konkurrensutsatt arbetsmarknad.

Effektiv riskhantering

En viktig del i ledarskapet handlar om att hantera risker effektivt, och distansarbete kommer med ett antal risker som är lätta att missa. Många handlar om klassiska risker som cybersäkerhet, varumärkesskydd, hantering av personuppgifter och sekretess. Andra är relaterade till arbetsmiljön och medarbetarnas engagemang och utvecklingsmöjligheter. Här behöver flera olika ledningsfunktioner som ekonomi, IT och HR samverka för att ta fram rätt strategier och verktyg. Men det handlar även om det individuella ledarskapet och förmågan till att förebygga, upptäcka och hantera nya risker på effektiva sätt.

Lär dig mer

Att bli bättre på att leda team på distans, även globalt, kan öppna helt nya dörrar för dig och ditt företag. Lär dig mer på Deel eller kontakta mig direkt på LinkedIn, så berättar jag gärna mer om både verktygen och strategierna för att lyckas.

Taggar:
Daniel Eisenberg

Daniel är Head of Expansion Norden för Deel – en HR-plattform för globala team som hjälper företag att förenkla alla aspekter av att hantera en internationell arbetsstyrka. Han har över 20 års erfarenhet från tech-industrin och är passionerad kring den globala arbetsmarknaden och de möjligheter distansarbete erbjuder. Daniel bor med sin familj på Lidingö, efter att ha tillbringat ett år i Kenya med familjen samtidigt som han ledde sitt team helt på distans.