5 saker varje CFO behöver veta om globala anställningar

– SPonsrad artikel

‍Efter pandemin har globala anställningar på distans exploderat. Det påverkar allt från affärsstrategi till lönesystem och kan vara avgörande för om företag lyckas – eller inte...

Skriven av
Daniel Eisenberg
den
26/3/2024
Kategori
Tips

Efter pandemin har globala anställningar på distans exploderat. Det påverkar allt från affärsstrategi till lönesystem och kan vara avgörande för om företag lyckas – eller inte – på en internationell marknad. Här är 5 saker du som CFO behöver veta om globala anställningar som en lösning för tillväxt och expansion.

1. Löser talangbristen

I en värld där konkurrensen om de vassaste talangerna ökar blir det en utmaning att hitta och behålla rätt kompetens. Sverige är ett litet land och de individer som ditt företag har behov av kanske inte ens finns här. Det riskerar förstås att påverka företagets lönsamhet. Då är globala anställningar en lösning eftersom det öppnar upp för en bredare talangpool.

2. Hjälper dig expandera internationellt med lägre risk

Ett sätt att utforska nya marknader till lägre risk är globala anställningar. Genom att anställa globala team, kan ni undvika både riskerna och kostnaderna som kommer med att etablera företaget fysiskt i nya länder. Samtidigt kan det vara komplext att anställa globalt och säkerställa att alla lagar och regler följs, och därför används ofta något som kallas Employer of Record, EOR, vilket innebär att företaget som är EOR juridiskt är det som anställer personalen.

3. Förenklar administrationen med globala löneutbetalningar

Det är avgörande att de anställda får ut sina löner i tid och i rätt valuta. Men i och med globala anställningar varierar kraven på inkomstskatt, sociala avgifter och andra skatter beroende på i vilka länder företagets anställda bor. Komplexiteten i detta kombinerat med olika tekniska lönesystem kan skapa onödig administration och kostnader. Ett smart drag är att använda helhetslösningar som Deels Global Payroll för att spara tid och säkerställa att allt med de globala löneutbetalningarna sker korrekt.

4. Underlätta att ta fram attraktiva förmånspaket

Eftersom många konkurrerar om samma talanger gäller det att erbjuda dem förmåner som gör att ditt företag sticker ut ur mängden. Anställda som får förmåner som de är nöjda med kommer att prestera bättre och öka både sin produktivitet och kreativitet, en riktigt bra affär för dig helt enkelt. Men när ditt team finns globalt med olika levnadsvillkor och kostnader är det också avgörande att utforma förmånsprogrammet så att det upplevs som rättvist. Aktieoptioner kan vara en viktig del av att få de anställda engagerade i företagets framgång, men kräver samtidigt bra koll på internationella regler – något Deel Equity underlättar.

5. Innebär att du behöver hantera hybrid- och distansarbete globalt

Kommunikation är kärnan i allt, men särskilt viktigt när det handlar om att upprätthålla och motivera effektiva globala team på distans. Företag som använder globala anställningar behöver ta extra hänsyn till detta och satsa på utbildning, verktyg, processer och ett ledarskap som stärker alla medarbetare – oavsett var de befinner sig.

Vi på Deel hjälper företag med helhetslösningar för globala team. Genom att använda en allt-i-ett plattform blir det enkelt att komma igång, följa upp och mäta investeringen i humankapitalet.

Taggar:
Daniel Eisenberg

Daniel är Head of Expansion Norden för Deel – en HR-plattform för globala team som hjälper företag att förenkla alla aspekter av att hantera en internationell arbetsstyrka. Han har över 20 års erfarenhet från tech-industrin och är passionerad kring den globala arbetsmarknaden och de möjligheter distansarbete erbjuder. Daniel bor med sin familj på Lidingö, efter att ha tillbringat ett år i Kenya med familjen samtidigt som han ledde sitt team helt på distans.